08 Ekim 2024 | 3 Dakika
Araba sürmenin tüm yükünü bir gün tamamen aracınıza bırakabileceğinizi hayal edin. Trafikteyken dizinizi izleyebilir, bir fincan kahve yudumlayabilir veya iş toplantılarınıza hazırlanabilirsiniz. İşte, tüm bunlar otonom araç ile mümkün. Peki, tüm bu özgürlüğü sağlayacak olan otonom araçlar ne kadar güvenli? Hangi teknolojilerle çalışıyorlar? Bu araçlar gerçekten hayatımızı daha kolay ve güvenli hale getirebilir mi?
Otonom araçlar, bir sürücünün müdahalesine ihtiyaç duymadan kendi kendine hareket edebilen araçlardır. Gelişmiş sensörler, kameralar, radarlar ve yapay zeka ile donatılmış olup yol ve çevre koşullarını analiz ederek güvenli bir sürüş sağlar. Her gün daha fazla geliştirilmekte olan otonom araç teknolojisi ise çeşitli seviyelere ayrılmış durumda.
SAE (Society of Automotive Engineers) tarafından belirlenen otonom sürüş seviyeleri, 0'dan 5'e kadar uzanıyor. En basit haliyle Seviye 0 tamamen insan kontrolüne dayanırken, Seviye 5’te araç tüm sürüş işlevlerini eksiksiz ve insan müdahalesi olmadan yerine getirebilecek donanıma sahip. Bugün yollarda genellikle Seviye 2 veya Seviye 3 otonom özelliklere sahip araçlarla karşılaşıyoruz. Yani, bazı durumlarda aracın kendi başına hareket etmesini sağlasa da sürücü desteği hala gerekli. Ancak Seviye 5’e ulaşmak, tamamen sürücüsüz araçların hayatımıza girmesi anlamına gelecek.
Otonom araçlar, birbirine entegre birçok teknoloji sayesinde çalışır. İlk olarak, araç çevresindeki her şeyi algılayabilmek için sensörler ve kameralar kullanır. Bu sensörler yol işaretlerini, diğer araçları, yayaları ve trafik durumunu algılar. LIDAR (ışık algılama ve mesafe bulma) ve radar sistemleri sayesinde araç çevresini adeta üç boyutlu bir harita gibi görür.
Bu bilgilerin hepsi aracın beynine, yani yapay zeka sistemine iletilir. Yapay zeka, aracın o anda nerede olduğunu, ne hızla hareket ettiğini, yol koşullarını ve aniden karşılaşabileceği engelleri analiz ederek anlık kararlar alır. Bu, insan beyninin bir trafiği yönetirken yaptığı işlerin bilgisayar tarafından bir versiyonu gibidir. Örneğin, bir yaya geçidi gördüğünde yavaşlayabilir veya durabilir.
Son aşamada ise aracın ana kontrol ünitesi bu verileri kullanarak aracı yönetir. Bu ünitenin görevi aracın direksiyonunu, fren sistemini ve hızını kontrol ederek güvenli bir sürüş sağlamaktır. Otonom araçlar, her yolculukta edindiği yeni verilerle gelişir; yani zamanla daha iyi ve güvenilir hale gelir. Yapay zeka ve teknolojinin ilerlemesiyle sürücüsüz bir dünyanın kapılarını aralayacak olan bu araçların günlük yaşamımızı büyük ölçüde dönüştürme potansiyeline sahip olduğunu söyleyebiliriz.
Günümüzde otonom özelliklere sahip bazı araçlar piyasada mevcut, ancak tam anlamıyla sürücüsüz yani "Seviye 5" otonom araçlar henüz geliştirilme aşamasında. Şu anda satışta olan birçok araç, "Seviye 2" veya "Seviye 3" otonom sürüş yeteneklerine sahip. Yani belirli sürüş koşullarında aracın kendi kendine hareket etmesini sağlıyor. İşte, bu noktada piyasada bulunan bazı popüler otonom araç modelleri ve öne çıkan özellikleri:
Son zamanların en çok konuşulan araçlarından Tesla modellerini yollarda sıkça görmek mümkün. Tesla’nın "Autopilot" ve "Full Self-Driving" (FSD) gibi özellikleri, sürücülere yarı otonom bir sürüş deneyimi sunuyor. Özellikle otoyolda kendi başına hızlanma, fren yapma ve şerit değiştirme kabiliyeti ile öne çıkan bu araçlar, gelişmiş yapay zeka ve sensörlerle çevresini algılayarak yolculukları daha güvenli hale getiriyor. Tesla’nın araçlarında yer alan kameralar, radarlar ve ultrasonik sensörler çevredeki her detayı algılayarak sisteme veri aktarıyor. Üstelik Tesla, güncellemeleri sayesinde araçlarına yeni özellikler ekleyebiliyor, böylece araçlar her geçen gün daha da akıllanıyor. Ancak, Tesla’nın FSD sistemi henüz tam anlamıyla Seviye 5 seviyesinde değil, yani sürücünün dikkatini tamamen yoldan ayırması mümkün değil ve gerektiğinde kontrolü eline alması gerekebiliyor.
Lüks otomobil denince akla ilk gelen markalardan Mercedes-Benz, S-Serisi ile otonom sürüş teknolojisinde de iddialı. S-Serisi’nde yer alan “Drive Pilot” sistemi, SAE Seviye 3 otonom sürüş yeteneğine sahip. Bu sistem, otoyollarda yoğun trafik gibi belirli durumlarda kendi başına hızlanıp fren yapabiliyor ve şerit içinde hareket edebiliyor. Mercedes-Benz, çevresini hassas bir şekilde algılayabilmek için LIDAR, radar ve kameraları kullanıyor. Ayrıca, sürücü dikkat takibi gibi güvenlik önlemleri de bulunuyor; bu sayede araç, sürücünün güvenliğini artırmayı hedefliyor. Yine de Drive Pilot, yalnızca belirli hızlarda ve otoyol gibi uygun koşullarda aktif hale geliyor, dolayısıyla sürücü tamamen serbest değil.
Japonya’da sınırlı sayıda satışa sunulan Honda Legend, Seviye 3 otonom sürüş özelliklerine sahip dünyadaki ilk araçlardan biri olarak öne çıkıyor. Bu model, özellikle sıkışık trafikte sürücünün kontrolü tamamen araca devretmesine olanak tanıyor ve trafikte kendi başına ilerleyebiliyor. Legend, çevresini algılamak için LIDAR, kameralar ve radar sistemleri kullanıyor, böylece aracın çevresindeki her şeyi detaylı bir şekilde analiz edebiliyor. Yine de bu sistem sadece belirli hız sınırları ve yol koşulları içinde etkinleşebiliyor, bu nedenle sürücünün aracı tamamen kontrolsüz bırakması henüz mümkün değil.
Tesla, Honda, Mercedes… Aracınızın modeli ne olursa olsun uyumlu lastikleri Servislet ile satın alabilirsiniz. İstediğiniz ebat ve mevsim özelliklerine sahip popüler markaların lastiklerini avantajlı fırsatlarla alabilirsiniz. Bunun için tek yapmanız gereken şey araç bilgilerinizi profilinize eklemek. Bu sayede hangi lastiğin aracınızla uyumlu olup olmadığını görebilirsiniz veya Lastik Bul özelliğimiz ile manuel olarak da arayabilirsiniz. Şimdi, aracınızla uyumlu ürün ve hizmetlere ulaşmak için web sitemizi ziyaret edin!
Şirket araçlarınızın ihtiyaçlarına uygun ürün ve hizmetlere kolayca ulaşın ve avantajlardan yararlanarak satın alın.
Hemen BaşvurŞirket araçlarınızın ihtiyaçlarına uygun ürün ve hizmetlere kolayca ulaşın ve
avantajlardan yararlanarak satın alın.