27-01-2023 10:55:13 tarihinde yayınlandı

Stepne (Yedek Lastik) Nedir, Ne İşe Yarar?

Araç kullanan kişiler arasında oldukça merak edilen ve büyük rağbet gören stepne nedir, ne işe yarar gibi sorular sıkça gündeme gelir.

Stepne (Yedek Lastik) Nedir, Ne İşe Yarar?

Araç kullanan kişiler arasında oldukça merak edilen ve büyük rağbet gören stepne nedir, ne işe yarar gibi sorular sıkça gündeme gelir. Yedek lastik olarak da ifade edilen stepne lastiğin kullanım sürecinin sorunsuz olması adına bu konuda detaylı bilgi edinilmesi oldukça önemlidir. Siz de stepne lastikle ilgili bilgi edinmek, bu lastiğin kullanımı hakkında gerekli bilgilere sahip olmak istiyorsanız doğru yerdesiniz.


 

Stepne Lastik Nedir?

Yedek tekerlek olarak bilinen stepne lastik, bir nevi ihtiyaç halinde kullanılması için araçta bulundurulan yedek lastiktir. Güvenli ve sorunsuz bir sürüş deneyimi adına araçlarda bulunması gereken bu lastik türü, standart olarak tasarlanan oto lastiklerinden birçok açıdan farklılık gösterir.

Özellikle boyut bakımından biraz daha küçük olan stepne lastik, minimal yapısıyla araçta fazla yer kaplamaz. Böylece araçlarda rahatlıkla taşınır ve zorunlu hallerde aracın yolda kalmasını önler. Bu noktada stepne lastiğin zaruri durumlarda kullanım için tasarlanmış olduğu ve normal şartlarda bunların kullanılmaması gerektiği unutulmamalıdır.

Geçici kullanım için tasarlanan bu lastikler, seyir halindeyken standart araç lastiğinin zarar görmesi durumunda kurtarıcı rol üstlenir. Patlama, yırtılma ya da havası sönme gibi sıklıkla ortaya çıkan problemler söz konusu olduğunda kullanılan stepne lastik, aracın yolda kalmasını önler. Ancak bu lastikler yapısı itibarıyla diğer oto lastiklerine oranla zayıf kaldığı için kullanım sürecinin kısa tutulması gerektiği bilinmelidir.

Araçların balans ayarı stepneye uygun olmadığı için hem performans hem de süspansiyon konusunda istenen verimi sunmayan stepne lastik, sürekli sürüş yapmak için uygun değildir. Ayrıca yüksek hızda araç kullanma konusunda da sağlıklı bir deneyim sunmaz. Bu nedenle bu yedek lastiklerin sadece oto lastiklerden biri kullanılamaz hale geldiğinde tercih edilmesi ve yolda kalmamak için geçici olarak kullanılması gerektiği akıldan çıkarılmamalıdır.


 

Stepne Lastik Ne İşe Yarar?

Stepne lastiğin ne işe yaradığı sorusu sıklıkla gündeme gelir. Bu noktada bilinmesi gereken en önemli şey bu yedek lastiğin daimi olarak kullanılamayacağıdır. Sadece yolda araçla giderken mevcut lastiğin zarar görmesi ve kullanılamaz hale gelmesi durumunda geçici olarak kullanımı tavsiye edilir.

Stepne lastik sayesinde her daim araç içerisinde kurtarıcı bir lastik yer alır ve sıkıntılı durumlarda yolda kalma gibi sorunlar ortaya çıkmaz. Böylece sürücüler gidecekleri yerlere kolaylıkla erişim sağlayarak zarar gören lastiklerin değişim sürecini gerçekleştirme imkanı bulabilir.

Bu tür yedek lastikler olmadığı takdirde araç yolda kalır ve lastik değişimi için ya aracın çekiciyle taşınması ya da yeni araç lastiğinin aracın bulunduğu yere getirilmesi zorunlu hale gelir. Stepne lastik bu noktada sürücülere kolaylık sağlar ve yolda kalma problemini ortadan kaldırarak pratiklik sunar. Bu tarz yedek lastikler küçük yapıda olduğu için araç içerisinde de kolaylıkla taşınır ve zahmetsiz değişim olanağı sunar.

Bununla birlikte standart lastiklere göre daha minimal yapıya sahip olan bu geçici lastikler, güç konusunda da daha zayıftır. Bu nedenle stepne lastikle araç kullanılırken belirli bir km’yi geçmemek ve aracı dikkatli sürmek gerekir. Sadece acil durumlarda kullanılması gereken bu lastikleri genel kullanım için tercih etmemek de büyük önem taşır.


 

Stepne Lastiğin Diğer Lastiklerden Farkı Nedir?

Stepne lastikler diğer oto lastiklerinden oldukça farklı bir yapıya sahiptir. Bu farkı anlayabilmek için öncelikle stepne lastiğin kullanım amacını iyi anlamak gerekir. Bu tarz yedek lastikler sadece acil durumlarda belirli bir süre için kullanılan ürünlerdir. Kurtarıcı özellikte olan bu lastikler sayesinde araçlar yolda kalmaz ve zarar görmüş oto lastiğinin yerine kısa süre için kullanım olanağı sağlar. Bu nedenle geçici ama etkili bir çözüm olarak karşımıza çıkar. Bu nedenle stepne lastik diğer oto lastikleri gibi işlev göstermez.

Özellikle ebat bakımından daha minimal tasarımı olan bu geçici lastikler, daha küçük çapa, derinliğe ve yanak genişliğine sahiptir. Bu nedenle sürekli kullanım için ideal özelliklerde değildir. Sürekli kullanıldığı takdirde süspansiyon zarar görebilir ve rot ayarı bozulabilir. Ayrıca motora gereğinden fazla yük binerek yakıt tüketimi artar. Rot ayarı bozulur ve araçtan istenen performans görülmez.


 

Stepne Lastik ile İstetme Lastik Arasında Fark Var mıdır?

Araçlarda acil durumlarda geçici olarak kullanılan stepne lastik, halk arasında istetme lastik olarak bilinir. Bu nedenle her iki tabir de aslında aynı anlamda kullanılır. Yedek lastik olarak araçlarda bulundurulan bu lastikler, standart oto lastiklerinden biri zarar gördüğü vakit kullanılır ve aracın yolda kalmasının önüne geçilir.


 

Stepne Lastik Hangi Durumlarda Kullanılır?

Oto lastiği zarar gördüğünde araçların trafikten çıkması gerekir. Bu da seyahat halindeki aracın yolda kalması anlamına gelir. Bu tür acil durumların önlenmesi için geçici de olsa kullanılabilir özellikte olan stepne lastiklerden yararlanılır. Bu tür lastikler ise özellikle şu durumlarda kullanılır:

  • Lastiklerden birisi patladığında
  • Lastiklerden birisinin havası söndüğünde
  • Lastiklerden birisinin yırtıldığında
  • Lastiklerden birisinin çeşitli sebeplerle kullanılamaz hale geldiğinde


 

Stepne Normal Lastik Olarak Kullanılır mı?

Araç kullananların en çok merak ettiği konulardan biri de stepne lastiğin normal lastik olarak kullanılıp kullanılamayacağıdır. Bu noktada bu tür yedek lastiklerin geçici olarak kullanılabileceği unutulmamalıdır. Bunlar kurtarıcı özelliktedir ve sadece acil durumlar için kullanım imkânı tanır. Şayet normal lastik gibi uzun süreli kullanım sağlanırsa araç zarar görebilir.

Stepne lastikler normal oto lastiklerinden farklı ebatlarda ve ağırlıktadır. Bu nedenle gereğinden uzun süre kullanıldığında motora aşırı miktarda yük biner. Bu da motorun zarar görmesine ve yakıt tüketiminin artmasına neden olur. Ayrıca süspansiyon sistemi de zarar görebilir. Tüm bu durumlardan kaçınılması için geçici olarak tasarlanmış olan stepne lastiklerin kısa süreli kullanımına özen gösterilmelidir.


 

Stepne Lastiğin Her Araçta Bulunması Zorunlu mudur?

Her araçta stepne lastik bulunur mu, stepne lastik zorunlu mu gibi sorular sıklıkla gündeme gelir. Aslında daha fabrikadan çıkışı yapılan araçlarda bu tür yedek lastiklerin araçta bulunması avantajlı olur. Günümüzde de stepne kullanımı her geçen gün artış gösterir. Bunun en büyük nedenlerinden biri ise eskiden birçok ülkede stepne kullanımının yasal olarak zorunlu olmasıdır. Ancak daha sonra bu zorunluluk ortadan kalkmıştır.

Bunun temel nedeni ise stepnenin araçlarda ekstra yük oluşturması ve bagaj alanından ciddi oranda yer almasıdır. Bununla birlikte stepne lastik kullanımı oldukça güvenlidir ve yolculuklarda kurtarıcı rol üstlenir. Bu nedenle bu tarz geçici lastiklerin kullanımına özen gösterilmesi çok önemlidir.


 

Araç Muayenesinde Stepne Zorunlu mu?

Sürücüler arasında merak edilen bir diğer konu da araç muayenesinde stepne zorunlu mu sorusunun cevabıdır. Araçlar stepnesi olmasa da muayeneden geçebilir ve trafik kontrolü sürecinde stepnenin olup olmadığına bakılmaz. Yani yasalar tarafından stepne zorunlu hale getirilmemiştir. Bununla birlikte zorunlu olmamasına rağmen stepne kullanımı sürücülere oldukça avantaj sağlar. Bu nedenle kullanımı faydalı olur.


 

Stepne Lastik ile Ne Kadar Gidilir?

Geçici kullanım için özel olarak tasarlanan ve acil durumlarda oldukça avantajlı bir kullanım imkanı sunan stepne lastik ile ne kadar gidilebileceği merak konusudur. Bu sorunun cevabı stepne lastiğin çeşidine göre farklılık gösterse de satın alma sürecinde ürün özelliklerinde net detayları görmek mümkün olur. Bu durum üzerinde aşağıdaki unsurlar da etkili olur:

  • Seyredilen hız
  • Kullanım şekli
  • Yol koşulları
  • Aracın ağırlığı

Burada asıl önemli olan nokta ise stepne lastiklerin geçici bir kullanım imkanı sunduğudur. Bu nedenle profesyonel bir lastik değişim noktasına kadar aracın kullanılabilmesi için tasarlanmış olan bu lastikleri amacının dışında kullanmamak gerekir.


 

Patlak Lastik ile Kaç KM Gidilebilir?

Güvenli araç kullanımı için önemli olan stepne lastiklerin çok çeşitli modelleri bulunur. Bu sayede isteyen herkes kendi ihtiyacına ve tercihine uygun seçenekleri aracında muhafaza edebilir. Böylece patlak lastik sorunu olduğunda seyahat yarım kalmaz ve aracın yolda kalmasının önüne geçilir. Patlak lastikle yola devam edilemeyeceği için bu tür yedek lastiklere ihtiyaç duyulur. Çünkü patlak lastikle en fazla birkaç yüz metre gidilebilir. Bunun için de 30 kilometrenin üzerine çıkılmaması gerekir. Bu nedenle stepne kullanımı oldukça avantajlı olur.


 

Stepne Lastik Nasıl Takılır? Stepne Lastik Takarken Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Araç güvenliği için oldukça önemli bir yere sahip olan stepne lastiğin nasıl takılacağı ve bu süreçte nelere dikkat edileceği oldukça merak edilir. Lastik takılırken özellikle şu detaylara özen gösterilmesi gerekir:

  • Aracın el freni çekilmiş olmalıdır.
  • Araç düz bir zeminde konumlandırılmalıdır.
  • Yol üzerindeki diğer sürücülerin sorun yaşamaması adına üçgen levha ya da flaşör kullanılmalıdır.
  • Yedek lastik ile kullanılacak olan aletler hazır bulundurulmalıdır.
  • Araç krikoyla yavaşça kaldırılmalıdır.
  • Yedek lastiğin hem havası hem de bijon somunları kontrol edilmelidir.
  • Bijon somunları sökülerek oto lastiği yerinden çıkarılmalıdır.
  • Yedek lastik patlak lastiğin çıktığı yere yerleştirilmelidir.
  • Ardından bijon somunları sıkılarak lastiğin sabit olması sağlanmalıdır.

Tüm bu işlemlerin ardından yedek lastik kontrol edilir ve test sürüşü yapılarak lastiğin güvenirliğinden emin olunur.


 

Stepne Lastiğin Havası Kaç Olmalı?

Güvenli ve konforlu bir sürüş için stepne lastiğin havasına dikkat edilmesi gerekir. Lastiğin türüne göre bu miktar değişiklik gösterse de normal lastiklere göre daha yüksek şişirilme basıncına ihtiyaç duyulur. Bunun temel nedeni ise lastiğin standart oto lastiklerine oranla daha küçük olmasıdır. Lastiğin boyutuna göre basınç miktarı farklılaşsa da genellikle 4,1 civarında bir basınç kullanılması tavsiye edilir. Bu noktada kullanılan lastiğin özelliklerine dikkat edilerek hareket edilmesi doğru olur.


 

Stepne ile Kaç KM Hızla Gidilir?

Stepne konusunda dikkat çeken bir diğer konu ise bu tür geçici lastik modelleriyle kaç KM hızla gidileceği olur. Stepne lastiklerde araç hızının sınırlı olması gerekir. Bu sınırın net olarak kaç olduğu ise stepne lastiklerin üzerinde belirtilir. Bu nedenle lastik hız sınırı için lastiğin üzerine bakmak ve buna göre aracı kullanmak gerekir. Normal sürüş lastiklerinden farklı olarak acil durumlar için özel olarak tasarlanan bu geçici lastiklerle kesinlikle 80 KM/s hızın üzerine çıkılmamalıdır. Ayrıca bu lastiklerin uzun süre kullanılmamasına da dikkat edilmesi oldukça önemli bir husus olarak karşımıza çıkar.