Aracınızın zeminle tek temas noktası olan lastikler sürüş güvenliğiniz ve konforunuz için önemlidir. Bu yüzden doğru ebatlarda, mevsim koşulları ile uyumlu, araç tipinize uygun ve etiket değerlerini göz önünde bulundurarak lastik tercihi yapmanız gerekir.
Lastik seçerken öncelikli dikkat edilmesi gereken unsur lastik ebadıdır. Lastiklerin yanak kısmında, aracınızın sol kapı kenarında veya depo kapağında “Taban Genişliği (1)”, “Kesit Oranı (2)” ve “Radyal (3)” olmak üzere üç değer bulunur. Bu üç değer aracınız için uygun olan lastik ebatlarıdır ve yeni lastik alırken mutlaka bu ebatlara dikkat ederek seçim yapmanız gerekir.
Buna ek olarak lastik yanağında Yük (4) ve Hız (5) endeks değerleri de yer alır. Sayı ile gösterilen yük endeksi (4) bir lastik başına taşınabilecek kapasiteyi gösterir. Belirtilen değerin kg karşılığına Lastik Yük Endeks Tablosundan ulaşabilirsiniz. Harf ile gösterilen hız endeks (5) değeri ise aracın bu lastik ile yapabileceği maksimum hızı gösterir. Bu harflerin her birinin bir km/s değerinde karşılığı vardır.
Son olarak lastik üzerinde yer alan M+S yazısı ve yanındaki dağ ikonu “Mud+Snow” yani “Çamur ve Kar” anlamına gelmektedir. Üzerinde bu ibare bulunan lastikler çamurlu ve karlı zeminlere uygun yani kış lastiği anlamına gelmektedir.
Lastikler mevsim kategorisinde üç ana başlıkta sınıflandırılır. Bunlar kuru ve nemli zeminlerde maksimum tutuşu sağlayan yaz lastikleri, karlı ve buzlu hava koşullarında mükemmel çekiş gücü sağlayan kış lastikleri ve hem yaz hem kış koşullarında mükemmele yakın sürüş keyfi sunan 4 mevsim lastiklerdir. Hava koşullarına uygun lastik kullanımı can güvenliğiniz için önemlidir ve ilk dikkat edilmesi gereken unsurlardan biridir.
Yaz lastikleri kuru ve nemli hava koşullarına uygun olarak tasarlanan lastiklerdir. Sıcak havalarda aracınızın daha iyi performans göstermesini sağlayan yaz lastiklerinin havanın 7° C altına düştüğü mevsim şartlarında kullanılması tavsiye edilmez. Diş desenleri ve kauçuk yapıları yaz lastiği takılı araçların sürücülerine 7° C üstü hava şartlarında daha iyi performans sağlar.
Karlı ve buzlu hava koşullarında sürüş deneyimi doğru lastik seçilmediğinde tehlikeli olabilir. Can güvenliğiniz için kaygan zeminlerde maksimum çekiş gücü vadeden lastikleri kullanmanız çok önemlidir. Kış lastikleri zorlu hava koşullarında aracınızda daha güvenli hissetmenizi sağlar. 4 mevsim lastiklerin sağlayamadığı maksimum verimi göstererek sert kış koşullarında kullanılması tavsiye edilen tek lastik türüdür.
Her hava koşuluna uygun 4 mevsim lastikler yılın üç yüz altmış beş günü kullanıma uygun olarak tasarlanmıştır. 4 mevsim lastikler hem ıslak zeminde iyi tutuş, hem karlı ve buzlu zeminde güvenilir çekiş gücü sunar. Zorlu kış koşulları ile sık karşılaşılmayan hava durumlarına uygun olan 4 mevsim lastiğin kış lastiği yerine geçemeyeceği bilinmelidir.
Patlamaz lastik olarak da bilinen Run Flat teknolojisiyle üretilen lastiklerdir. Özel destekli lastik yanakları ile kısıtlı bir zaman da olsa güvenle yola devam etmenizi sağlayacaktır. Hız limiti 80 km/s olan Run Flat lastikler BMW, Mini Cooper ve Mercedes marka araçların orijinal ekipmanı olarak geçer. Eğer aracınızda stepne lastik bulunuyorsa aracınızın Run Flat lastik ihtiyacı yok demektir.
Yuvarlanma Direnci ve Yakıt Tüketimi
A’dan (düşük) G’ye* (yüksek) yakıt tüketimi.
Yuvarlanma direnci kamyonların yakıt tüketimini ciddi oranda etkileyerek ekonomik ve ekolojik açıdan önemli bir rol oynar. Bu, düşük yakıt tüketiminin karbon ayak izi üzerindeki olumlu etkisinden kaynaklanır.
İki sınıf arasında (B ve C gibi) 3.5 l/100 km’ye kadar tasarruf mümkündür.
Yağışlı havada tutunma ve fren mesafesi
A’dan (kısa) G’ye* (uzun) yağışlı hava koşullarında fren mesafesi.
Islak yol tutuşu, bir lastiğin en önemli emniyet özelliklerinden biridir. İyi değerlere sahip bir lastik ıslak yolda kısa fren mesafesine ulaşır. Bir sınıf yukarıya atlamak, 80km/s hız ile tam fren yapıldığında fren mesafesinin 5 ila 10 metre kısalması anlamına gelir. Acil durumlarda her bir metrenin önemi büyüktür ve kazanın önlenmesinde önemli rol oynar.
Dış gürültü seviyesi
Ses düzeyi 1’den (sessiz) 3’e (yüksek sesli) ses dalgaları.
Kamyon lastiklerinin yuvarlanma gürültüsü trafik gürültüsüyle birleşerek çevre gürültüsüne sebep olur. Desibel olarak ölçülen ses değerinin yanı sıra etikette gürültü düzeyi bir ila üç ses dalgası sınıfı ile gösterilir. Üç ses dalgası, lastiğin 2016 yılından itibaren yürürlükte olacak limitleri aştığını gösterir. İki ses dalgasına sahip lastikler ileride getirilecek bu limitin altında kalır; tek ses dalgasına sahip olanlar bunun 3dB altındadır. Ses düzeyinde 10 dB’lik bir değişim hacmin yarıya düşmesi ya da iki katına çıkmasına eşdeğerdir.
* G kullanılmaz
Her sürücü aracını farklı sebeplerle ve farklı sürüş teknikleri ile kullanır ve aracından beklediği konfor da farklıdır. Aracınızın zeminle tek temas noktası olan lastikler bu değişkenleri doğrudan etkiler ve doğru seçildiğinde size güvenli ve konforlu bir sürüş deneyimi sunar. Servislet destek hattından bize ulaşarak aracınız için doğru lastiğin özelliklerini öğrenebilir ve bu doğrultuda seçim yapabilirsiniz.
Şirket araçlarınızın ihtiyaçlarına uygun ürün ve hizmetlere kolayca ulaşın ve avantajlardan yararlanarak satın alın.
Hemen BaşvurŞirket araçlarınızın ihtiyaçlarına uygun ürün ve hizmetlere kolayca ulaşın ve
avantajlardan yararlanarak satın alın.